Date: 25/01/2017

Počeo četvrti ciklus programa „AmChamps – mladi lideri promena“

Sinergija akademskog i korporativnog sektora u cilju većeg zapošljavanja mladih

Četvrti ciklus edukativnog programa „AmChamps – Mladi lideri promena“, u kome učestvuju najperspektivniji studenti završnih godina Univerziteta u Beogradu i mladi menadžeri kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji, otvoren je na svečanosti u beogradskom hotelu Metropol. Ovom prilikom prisutnima su se obratili Ana Langović Milićević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, Nikolaos Dimiatriadis, regionalni direktor kancelarije Univerziteta Sheffield i Vera Nikolić Dimić, izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji.

„Povezivanje akademskih institucija i korporativnog sektora ključno je za poboljšanje uspeha obrazovnog sistema i smanjenja nezaposlenosti“, izjavila je Ana Langović Milićević i dodala da je upravo iz tog razloga uvođenje dualnog obrazovanja jedan od ključnih prioriteta Ministarstva prosvete.

„Američka privredna komora u Srbiji kroz edukativni program „AmChamps“ studentima daje ono što im je najpotrebnije, a to su meke veštine koje se mogu steći samo kroz praksu“, rekla je Snežana Klašnja i dodala da je mlade u Srbiji potrebno ohrabriti i pružiti im mogućnost da kontinuirano rade na ličnom i profesionalnom usavršavanju.

„AmChamps“ je jedinstveni edukativni program osmišljen sa ciljem da studentima i menadžerima omogući da kroz rad u mentorskim parovima razviju poslovne veštine i znanja koja će im pomoći da dođu do prvog zaposlenja, odnosno da napreduju u svojim karijerama. Tokom godinu dana zajedničkog rada učesnici prisustvuju radionicama i predavanjima na kojima osim dragocenih saveta dobijaju i konkretne zadatke.
U edukativnom programu „AmChamps“ do sada je učestvovalo 63 studenata, koji su po njegovom okončanju dobili priliku da naučeno usavršavaju kroz praksu u kompanijama članicama AmCham-a.

„Zahvaljujući ovom programu studenti su u prilici, ne samo da iz prve ruke čuju iskustva menadžera multinacionalnih i domaćih kompanija, već i da osveste i iskažu sve svoje sposobnosti. Na taj način oni stiču neophodna znanja i veštine koje im pomažu da se prilagode potrebama tržišta rada u Srbiji“, izjavila je Vera Nikolić Dimić.

Na svečanom otvaranju programa održan je i speed dating tokom koga je svakom studentu dodeljen mentor. Četvrtu generaciju programa čine 22 pažljivo odabrana studenta i isto toliko mladih menadžera najuspešnijih kompanija u Srbiji. Program je takmičarskog karaktera, a najbolji polaznici dobijaju vredne nagrade poput stipendije za MBA i Master studije na Univerzitetu Sheffield.