ZA DIGITALNU TRANSFORMACIJU BIZNISA I UPRAVE

Misija

Prepoznajući značaj najnovijih trendova u oblasti digitalizacije, tokom 2016. godine kreirali smo Platformu za digitalnu ekonomiju koja obuhvata nekoliko različitih pravaca: regulatorne izazove, digitalno poslovanje, promociju eUprave i mUprave, saradnju sa startapovima i osnaživanje žena iz tehnološke industrije.

Ciljevi

Odbor za digitalnu ekonomiju nastoji da kroz svoje aktivnosti poveže teme zastupljene u različitim AmCham-ovim radnim grupama, kako bi kroz inovativna rešenja pomogao u prevazilaženju tradicionalnih izazova sa kojima se kompanije suočavaju i olakšao ulazak Srbije u eru digitalne ekonomije.

Promovisanje Srbije kao atraktivne investicione destinacije, stimulisanje preduzetničkog rasta i razvoj društva zasnovanog na znanju, dalja optimizacija, proširenje i investiranje u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, samo su neki od ciljeva kojima težimo.

Fokus u 2019. godini

  • Implementacija Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kroz organizovanje praktičnih radionica, mapiranje mogućih poboljšanja regulatornog okvira i sesije sa relevantnim zainteresovanim stranama
  • Sajber kriminal (aktivnosti zagovaranja, podizanja svesti )
  • Blockchain (razvijanje znanja o blockchain i organizovanje relevantnih događaja)
  • Elektronske komunikacije (u vezi sa implementacijom novog zakona kada bude usvojen);
  • Sektor za elektronsko poslovanje i eCommerce (aktivnosti vezane za implementaciju novog okvira za e-poslovanja i e-trgovine u celini i podizanje svesti u javnom sektoru)
  • Autorska prava i intelektualna svojina (praćenje efekta Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama (AVMS) )


Najveći uspesi Odbora u periodu od 2016. do 2018. godine

  • Usvajanje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je u skladu sa pravnim okvirom EU i obuhvata najvažnije sugestije koje je AmCham dao tokom javne rasprave;
  • Poboljšanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o elektronskoj upravi;
  • Odavanje počasti i osnaživanje vodećih žena u ICT industriji, kroz brojne događaje i programe, kao na primer Program emocionalne inteligencije od strane Mind.Protect-a, panel diskusije o muškoj perspektivi o važnim temama, kao i Program za vodeće žene u tehnologiji, koji povezuje uspešne žene iz poslovne i startup zajednice.

Liderstvo

Miloš Stojković, Predsednik Odbora - Predlog Agende
Advokat, Advokatska kancelarija Živković Samardžić

Zoran Daljević, Potpredsednik Odbora - Statement of Intent
Finansijski direktor, Atlantic Grupa

Članovi odbora

AIGO Business System
AIGO Business System

Aigo Bussines System je jedan od lidera na tržištu u prodaji štampača, potrošnog materijala za štampanje, usluga održavanja štampača tokom i nakon garantnog perioda, i konsolidacije štampača. Dinamična, moderna i inovativna kompanija osnovana je 2007.godine u Beogradu, a njena osnovna delatnost je ponuda kompleksnih rešenja, a ne pojedinačnih proizvoda i usluga.

AIGO Business System |
aigo.rs
Algotech
Algotech

Algotech je glavna multinacionalna Evropska korporacija koja pruža telekomunikaciona rešenja u institucionalnoj i korporativnoj sferi. Kompanija je stručnjak za kontakt centre i nudi širok spektar proizvoda i usluga koji bi trebalo da pomognu klijentima da upravljaju telekomunikacijama kompanija pomoću najsavremenijih telekomunikacionih softvera i hardvera.

Algotech |
www.algotech.rs
BDK Advokati
BDK Advokati

BDK Advokati je advokatska kancelarija sa širokim spektrom usluga u Beogradu (Srbija), Podgorici (Crna Gora), i Banja Luci (Bosna i Hercegovina/Republika Srpska). Sa tri advokatske kancelarije u regionu, i različitim praksama, BDK Advokati nudi klijentima vrhunsku stručnost i prvoklasni standard usluga.

BDK Advokati |
www.bdkadvokati.com
Cisco SR d.o.o. Beograd
Cisco SR d.o.o. Beograd

Cisco Systems je multinacionalna korporacija koja dizajnira, proizvodi i prodaje networking opremu. Proizvodi i usluge kompanije CISCO fokusirani su na tri segmenta tržišta - preduzeća i serviseri, mala preduzeća i porodični domovi.

Cisco SR d.o.o. Beograd |
www.cisco.com
Crowe RS d.o.o.
Crowe RS d.o.o.

Crowe RS je jedna od vodećih knjigovodstvenih i konsultantskih kompanija u Srbiji i nezavisni je član globalne savetodavne mreže Crowe Global, osme najveće konsultantske kuće u svetu sa uslugama poreskog i finansijskog savetovanja i računovodstva, na čelu sa timom iskusnih poreskih i finansijskih savetnika, računovođa i advokata.

Crowe RS d.o.o. |
www.crowe.rs
Dekel doo Beograd
Dekel doo Beograd

Kompanija Dekel se bavi obradom dokumenata u vezi sa mašinama za pakovanje računa i dokumenata uz dodavanje priloga i reklamnog materijala. Kompanija pored toga nudi softverska rešenja za klijente koje su povezane sa upravljanjem dokumentima, kao i finansijske i konsultantske usluge.

Dekel doo Beograd |
www.dekel.com
Deloitte
Deloitte

Deloitte je jedna od vodećih kompanija koja nudi profesionalne usluge u oblasti revizije, poreza, rizika, finansijskog i pravnog konsaltinga koristeći stranu ekspertizu kao i snagu lokalnih kompanija.

Deloitte |
www2.deloitte.com/rs/en.html
Delta Holding
Delta Holding

Delta Holding i njegove članice bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila i razvojem nekretnina. Delta Holding je podeljen u 3 zasebne kompanije: Delta Agrar Group, Delta Real Estate Group i Delta Distributon. Delta Fondacija osnovana je 2007. godine sa ciljem da se integrišu trenutne i buduće humanitarne aktivnosti kompanije Delta Holding.

Delta Holding |
www.deltaholding.rs
DXC Technology
DXC Technology

DXC Technologies je jedna od vodećih američkih IT kompanija osnovana 2017. godine spajanjem kompanija CSC i Enterprise Services, Kompanija pruža i konsultantske usluge kompanijama i vladama, te posluje u više od 70 zemalja širom sveta.

DXC Technology |
www.dxc.technology
GROUNDLINK d.o.o.
GROUNDLINK d.o.o.

GroundLink is the next generation car service, transforming the ground transportation industry with technology. Its mission is to deliver seamless, reliable and consistent ground transportation solutions for travelers and travel arrangers. Using proprietary technology, GroundLink aggregates, manages and executes ground travel services under its own brand globally.

GROUNDLINK d.o.o. |
www.groundlink.com
IBM
IBM

IBM ima vodeću ulogu u stvaranju, razvoju i izradi najnaprednijih informacionih tehnologija, uključujući i računarske sisteme, programe, mrežne sisteme, uređaje za čuvanje podataka. Već godinama IBM pretvara najnapredniju tehnologiju u pristupačna rešenja za korisnike uz pomoć profesionalnih rešenja i poslovnih usluga širom sveta.

IBM |
www.ibm.com/rs/
Microsoft
Microsoft

Microsoft is a multinational corporation that develops, manufactures, licenses, supports and sells computer software, consumer electronics and personal computers and services. Its best known software products are the Microsoft Windows line of operating systems, Microsoft Office office suite, and Internet Explorer web browser.

Microsoft |
www.microsoft.com
NCR d.o.o. Beograd
NCR d.o.o. Beograd

NCR je globalna tehnološka kompanija koja obavlja više od 495 miliona transakcija dnevno sa rešenjima koja pomažu preduzećima širom sveta da poboljšaju poslovanje, izgrade lojalnost, pronađu nove klijente i umanje troškove poslovanja.

NCR d.o.o. Beograd |
www.ncr.com
Omnicom Solutions d.o.o.
Omnicom Solutions d.o.o.

Omnicom Solutions je privatna kompanija koja se bavi razvojem softvera. Delatnost kompanije se zasniva na razvoju web, mobilnih i rešenja u domenu novih digitalnih medija. Omnicom poseduje značajno iskustvo u razvoju softvera u sledećim industrijskim sektorima: advertajzing, finansijske usluge, e-commerce, telekomunikacije, mediji i zabava. Kompanija je osnivač i suvlasnik HTTPool-a, vodeće internet marketing agencije u Srbiji.

Omnicom Solutions d.o.o. |
www.omnicom.rs
Oracle
Oracle

Oracle is engineering hardware and software to work together—in the cloud and in the data center. By eliminating complexity and IT simplifying , Oracle enables its customers—400,000 of them in more than 145 countries around the world—to accelerate innovation and create added value for their customers.

Oracle |
www.oracle.com
OSA - Računarski Inženjering
OSA - Računarski Inženjering

Kompanija OSA računarski inženjering orjentisana na inženjering, razvoj softverskih rešenja i izvođenje profesionalnih računarskih grafičkih sistema za projektovanje i izradu tehničke dokumentacije. OSA je ovlašćeni distributer vodećih svetskih kompanija u proizvodnji mašina za štampu i skeniranje Océ i Canon, kao i sistema za kovertiranje proizvođača Kern.

OSA - Računarski Inženjering |
www.osa.rs
S&T Serbia d.o.o.
S&T Serbia d.o.o.

S & T je jedan od vodećih provajdera sveobuhvatnog konsaltinga, outsourcinga, integracije sistema i IT usluga u centralnoj i istočnoj Evropi. Osnovna delatnost kompanije uključuje poslovno savetovanje, uvođenje i razvoj poslovnih aplikacija, edukaciju i planiranje, razvoj, implementaciju, održavanje kao ispoljno izvođenje (outsourcing) svih IT i poslovnih rešenja. S&T posluje u 19 zemalja i obezbeđuje usluge duž čitavog IT lanca vrednosti kompanijama iz različitih oblasti poslovanja.

S&T Serbia d.o.o. |
www.snt.rs
Serbia Broadband-Srpske kablovske mreže d.o.o. Beograd-SBB
Serbia Broadband-Srpske kablovske mreže d.o.o. Beograd-SBB

Kompanija SBB - Srpske kablovske mreže najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji, a od 2012. i operator fiksne telefonije. Najznačajniji je operator satelitske televizije u regionu, prisutan u šest zemalja sa svojom Total TV platformom.

Serbia Broadband-Srpske kablovske mreže d.o.o. Beograd-SBB |
www.sbb.rs
Serbian Business Systems
Serbian Business Systems

Serbian Business Systems - SBS je vodeći IT sistem integrator koji sarađuje sa odabranim renomiranim svetskim provajderima IT rešenja i usluga i proizvođačima tehnologija. Pomaže organizacijama da ostanu konkurentne, da upravljaju rizicima, omogućava dostupnost ključnih poslovnih aplikacija i informacija, pomaže da se procene unutrašnji i spoljašnji rizici - što dovodi do kontinuiranih poslovnih rešenja i projektovanja kompleksnih rešenja.

Serbian Business Systems |
www.sbs.rs
SIA RS d.o.o. Beograd
SIA RS d.o.o. Beograd

SIA je jedan od vodećih evropskih provajdera za projektovanje, kreiranje i upravljanje tehnološkim infrastrukturama i uslugama za finansijske institucije, banke, korporacije i javni sektor u oblastima plaćanja, mrežnih usluga i tržišta kapitala.

SIA RS d.o.o. Beograd |
www.sia.eu
Siemens d.o.o.
Siemens d.o.o.

U proteklih 168 godina Siemens je prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža u preko 200 zemalja, i koje integriše u rešenja u oblasti energetike, industrije, saobraćaja, medicine i informacionih tehnologija.

Siemens d.o.o. |
www.siemens.rs
Sitel SBA
Sitel SBA

Sitel je jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti pružanja korisničke podrške. Sitelova poslovna rešenja uključuju brigu o korisnicima, tehničku podršku, privlačenje novih korisnika, kao i pružanje podrške putem socijalnih mreža.

Sitel SBA |
www.sitel.com
TeleGroup d.o.o.
TeleGroup d.o.o.

Od 2001. godine TeleGroup poslovnim korisnicima isporučuje kompletna ICT rešenja i softverske aplikacije i pruža usluge integracije telekomunikacione, IT, elektroenergetske i gasne infrastrukture. Orijentisana ka poslovnim korisnicima, kompanija nudi profesionalne servise koji podrazumevaju konsalting, projektovanje, integraciju, instalaciju, puštanje sistema u rad, održavanje sistema, opreme i softverskih aplikacija, softverski inženjering, managed servise i outsourcing, cloud servise i upravljanje projektima.

TeleGroup d.o.o. |
www.telegroup-ltd.com
Telenor
Telenor

Telenor posluje u Srbiji od 2007. godine , nakon investicije od 1,513 milijardi evra i akvizicije Mobi 63, koja predstavlja jednu od najvećih stranih direktnih investicija u jugoistočnoj Evropi. Telenor nudi korisnicima u Srbiji širok spektar pripejd i postpejd telefonije i internet ponuda, koje omogućavaju klijentima fleksibilne, lake za korišćenje i potpuno prilagođene usluge.

Telenor |
www.telenor.rs
TeleSign d.o.o. Beograd
TeleSign d.o.o. Beograd

TeleSign je globalni operativni centar mobilne telefonije i service provajder, sa sedištem u Londonu i operativnim centrom u Beogradu koji posluje sa preduzećima iz različitih sektora nudeći brzinu i pouzdanost neophodne za obaveštenja, podsetnike, transakcije, novosti, obaveštenja i vesti.

TeleSign d.o.o. Beograd |
www.telesign.com
Trizma d.o.o
Trizma d.o.o

Trizma Smart Sourcing je kompanija za poslovne procese i tehnologiju koja promoviše Srbiju kao novu outsourcing destinacija u Evropi. Trizma pruža usluge 365/7/24 na 5 kontinenata, u 43 zemlje i na 17 jezika i pruža kvalitetne usluge zasnovane na Lean filozofiji procesa kroz: tehničku podršku, upravljanje poslovnim procesima, konsalting, brigu o zadovoljstvu klijenata, akvizicije za finansiranje, telekomunikacije, poslove osiguranja, maloprodaje i drugih industrija.

Trizma d.o.o |
www.trizma.com
Vip mobile d.o.o.
Vip mobile d.o.o.

Vip mobile d.o.o. is a private mobile operator, the owner of the third mobile telephony license in Serbia for GSM and UMTS networks and exclusive partner of Vodafone in Serbia. It is a member of Telekom Austria Group, which caters for more than 18.9 million mobile users across eight countries in the region.

Vip mobile d.o.o. |
www.vipmobile.rs