Date: 28/06/2017

Novi model zakona o zaštiti podataka ličnosti - korak u dobrom pravcu

U saradnji sa kancelarijom Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovan je sastanak na kojem je glavna tema bila donošenje modernog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usklađenog sa evropskim standardima.

AmCham i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održali su skup posvećen novom Modelu zakona o zaštiti podataka o ličnosti i izazovima u primeni postojećeg Zakona čiji je cilj bio razjašnjenje nedoumica koje su nastajale u praksi, ali i davanje sugestija za unapređenje Modela zakona koji će Poverenik uputiti Ministarstvu pravde i Vladi Srbije. Tom prilikom, AmCham kompanije su se složile da je neophodno da dođe do izmene postojećeg zakona i dale su pozitivnu ocenu na novi Model zakona Poverenika.

Miloš Stojković iz advokatske kancelarije Živković Samardžić i predsedavajući AmCham regulatorne grupe za digitalnu ekonomiju istakao je da donošenje novog zakona predstavlja dobar korak u pravcu ka usvajanju modernih zakonskih rešenja koja se odnose na zaštitu podataka o ličnosti. Stojković je naveo da postoji i prostor za dodatna poboljšanja i fleksibilizaciju, tj. za nalaženje balansa između nesmetanog odvijanja poslovne aktivnosti i najveće moguće zaštite ličnih podataka. Neki od razloga zbog kojeg treba da se donese novi zakon jeste da aktuelni zakon iz 2008. godine nije prilagođen savremenim tehnologijama i uslovima poslovanja, a pritom sadrži i niz nejasnih odredbi koje izazivaju probleme u praksi.

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rekao je da današnji razgovor ukazuje na apsolutnu neophodnost izmene postojećeg zakona što pre, kako bi se uočili problemi koji su se javili u skoro desetogodišnjoj primeni zakona, a Model koji je maksimalno usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU, uz uvažavanje činjenice da Srbija nije članica EU, predstavlja dobar osnov za donošenje novog zakona. Prema tome, postojeći zakon treba da bude izmenjen u skladu sa relevantnom EU regulativom.