Date: 25/02/2019

AmCham izabrao nove članove Upravnog odbora i dodelio nagradu za izuzetnost dr Miodragu Stojkoviću

Na Generalnoj skupštini AmCham-a predstavljeni su rezultati rada u 2018. godini, a Biljana Bujić iz KPMG-a i Dragan Lupšić iz Coca-Cola HBC Srbija su glasovima predstavnika kompanija članica izabrani na dvogodišnje mandate u AmCham Upravni odbor. Tradicionalno je dodeljena AmCham Leader in Change HERO nagrada dr Miodragu Stojkoviću.

Predsednica Američke privredne komore u Srbiji, Jelena Pavlović osvrnula se na misiju i viziju AmCham-a, kao i na ostvarene rezultate u 2018. godini. „Upravni odbor AmCham-a se u prethodnih godinu dana svojski trudio da na najbolji mogući način zastupa i sprovodi misiju i viziju AmCham-a. Podržavamo svaki napor da se unaprede opšti uslovi poslovanja, kroz pravila koja se uspostavljaju tako da važe jednako za sve, kroz jačanje institucija i vladavinu prava.” Pavlović je naglasila da će, budući da je izgradnja institucija primerenih tržišnoj ekonomiji najteži i najvažniji posao koji Srbiju čeka ove i narednih godina, AmCham nastaviti da bude konstruktivan partner i kontrolor Države, u skladu sa interesima svojih kompanija članica.

„Poštovani članovi, nijedan od ovih uspeha ne bi bio moguć bez vas. Naš zajednički predan rad dao je ovako dobru godinu za nama. A najbolje godine, sigurna sam, nas tek čekaju.“, izjavila je izvršna direktorka AmCham-a, Vera Nikolić Dimić, predstavljajući godišnji izveštaj za 2018. godinu. Ističući važnost svih aktivnosti i edukativnih platformi, koje je AmCham sproveo u 2018. godini posebno je naglasila da „članice AmCham-a ostaju posvećene podsticanju razvoja institucija i unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji.“ Za kraj, posebno se zahvalila Američkoj ambasadi, ambasadoru Skatu i njegovom timu na dugogodišnjoj, punoletnoj saradnji, kao i podršci AmCham-u za aktivnosti koje sprovodi.

Žiri, sastavljen od predstavnika Upravnog odbora AmCham-a, ovogodišnju AmCham Leader in Change HERO nagradu dodelio je dr Miodragu Stojkoviću, renomiranom genetičaru i jedinom srpskom naučniku koji ima naučni H 60 indeks. Ovogodišnji laureat je doktor nauka u oblasti embriologije i biotehnologije i profesor humane genetike. Prvi je u Evropi i uopšte u zapadnom svetu otpočeo sa dobijanjem ljudskih embrionalnih matičnih ćelija iz takozvanih kloniranih embriona.