Date: 20/02/2020

Devojke u tehnologiji: Mentorstvo i socijalna inteligencija

Održan trening na temu mentorstva i socijalne inteligencije u okviru programa „Devojke u tehnologiji“.

U drugom po redu okupljanju polaznika programa „Devojke u tehnologiji“ učesnici su pohađali interaktivnu radionicu na temu mentorstva i socijalne inteligencije. Mentorski odnos predstavlja uspostavljanje istinske veze između osobe koja poseduje znanje i iskustvo, a želi da to podeli sa manje iskusnom osobom.

Za dobijanje maksimuma iz mentorskog odnosa kako za jednu, tako i za drugu stranu, neophodno je razumevanje uloga koju obe strane imaju. Upravo ovo pitanje bilo je centralna tema današnjeg okupljanja.

Polaznici programa su na kreativan način okarakterisali svog idealnog mentora ili mentija, nakon čega su svoje rešenje prezentovali ostatku grupe. Skup osobina do kojih su učesnici zajedno došli predstavljao je osnovu treninga, nakon čega je Snežana Isaković, trener i fasilitator u kompaniji Gi Group, približila učesnicima kako da izvuku maksimum iz mentorskog odnosa.

„Prema Modelu za učenje i razvoj 70-20-10, 70% znanja pojedinci stiču iskustvom u radu, 20% u interakciji i razgovoru sa drugim ljudima, a svega 10% formalnim obrazovanjem“, istakla je Isaković i objasnila da mentiji, ali i sami mentori, imaju mogućnost sticanja znanja iz sve tri kategorije.

Polaznice programa će provesti najmanje 120 radnih sati u kompaniji mentora, za koje vreme će se upoznati sa poslovnim procesima i opštim načinom poslovanja kompanije. Cilj mentorstva i zajedničkog rada jeste transfer znanja i iskustva u oblasti informacionih tehnologija, dok će fokus biti na zajedničkom zadatku koji svaki tim dobija. Rešenje zadatka će biti prezentovano na završnoj ceremoniji programa.