Date: 26/02/2020

Izabran novi Upravni odbor AmCham Srbija

Na Generalnoj skupštini AmCham Srbija izabrano je sedam novih članova Upravnog odbora, predstavljen je godišnji izveštaj za 2019. i dodeljena godišnja nagada „Heroj“ inicijatorima kampanje „Pruži korak“.

AmCham Srbiju će u naredne dve godine voditi novi saziv Upravnog odbora na čijem će čelu, u dvogodišnjem mandatu predsednika UOa, biti Zoran Petrović, predsednik izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Pored novog predsednika, glasanjem kompanija članica, izabrani su i Ivan Miletić, Philip Morris International, prvi potpredsednik, Ronald Seeliger, Hemofarm, drugi potpredsednik, kao i 4 člana UO: Živorad Vasić, IHG , Milana Jević Gledović, Delhaize Serbia, Sandra Marinković, MSD, i Borislav Miljanović, Represent System.

„Kao vodeća nezavisna poslovna asocijacija, AmCham će se i u narednom periodu zalagati za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, ubrzavanje ekonomskih i regulatornih reformi, kao i za uspostavljanje predvidivih i jednakih pravila poslovanja za sve. Nastavićemo da pružamo nedvosmislenu podršku Vladi Srbije u sprovođenju reformi, ali i biti konstruktivna kritika koju će uvek pratiti formulisani predlozi i dobre prakse u oblastima u kojima privreda prepoznaje potrebu za unapređenjem. Ukratko, nastavićemo da budemo uši i oči privrede, i partner Vladi sa visoko zavrnutim rukavima, spremni na stalni otvoreni dijalog“, preuzimajući mesto novog predsednika AmChama, istakao je Petrović.

Petrović se zahvalio dosadašnjoj predsednici, Jeleni Pavlović, na izuzetnoj posvećenosti i energiji, zahvaljujući kojoj su brojne inicijative i zalaganja AmChama prepoznat kao kvalitetan doprinos poboljšanju poslovne klime u Srbiji.

Osvrćući se na rezultate u prethodnom periodu, Pavlović je istakla da je veoma važno da pohvalimo i ohrabrimo sprovedene reforme i sve inicijative zahvaljujući kojima naše članice, ali i kompletna privreda Srbije danas lakše, brže i jevtinije posluje.

„Iako je pred nama još puno izazova, u prethodnom periodu ostvarena je makroekonomska stabilnost, preduzeti su koraci na smanjenju sive ekonomije, reformisan je inspekcijski nadzor, ali je i proces pribavljanja građevinskih dozvola jednostavniji i efikasniji nego ikada. Pored toga, Srbija je nastavila sa digitalizacijom, uvođenjem eUprave, reformom Poreske uprave, reformama u domenu radnog prava, a vodili smo i veoma konstruktivan dijalog na temu pravosuđa“, rekla je Jelena Pavlović.

Ovogodišnja nagrada AmCham Leader in Change HERO nagrada dodeljena je Tamari Klarić i Bogdanu Stevanoviću za „Pruži korak“ inicijativu. Zahvaljujući kampanji „Pruži korak“ i aplikaciji koja je okupila 500.000 ljudi i preko 60 kompanija, prikupljeno je preko 50 miliona dinara za izgradnju NURDOR Roditeljske kuće, kao podrška deci oboleloj od raka i njihovim porodicama.

Društveno odgovorne kompanije za svaki od pređenih kilometara, koje su korisnici aplikacije napravili, odvojili su odgovarajuću svotu novca. Aplikacija je i dalje aktivna i svako ko je instalira putem mobilnog telefona može joj se pridružiti.

„Kao organizacija koja okluplja kompanije, Žiri ovogodišnje nagrade jednoglasnom odlukom odlučio je da ove godine bude nagrađena inicijativa koja je za isti cilj ujedinila i pojedince i kompanije, pokazujući da nema velikog i malog dopinosa, malih i velikih koraka, malog i velikog truda, već da je isključivo zajednička akcija ta koja donosi rezultat! Zahvaljujemo se Tamari i Bogdanu, i sa nestrpljenjem očekujemo njihove naredne projekte“, istakla je Jelena Pavlović, predsedavajuća Žirija za dodelu nagrade.

Za AmCham Srbija godišnji izveštaj za 2019. posetite ovaj link