Date: 28/07/2021

Rezultati poslovanja NIS-a u prvih šest meseci 2021. godine

U fokusu prve polovine godine su bili unapređenje efikasnosti poslovanja, finansijska disciplina i investicije u ključne razvojne projekte, što je za posledicu imalo znatno unapređenje finansijskih rezultata u poređenju sa istim periodom prošle godine

Boljim rezultatima NIS-a doprineli su i povoljniji makroekonomski parametri, pre svega oporavak privrednih aktivnosti i rast potrošnje naftnih derivata. Trend rasta zabeležila je i vrednost nafte, pa je tako prosečna cena nafte tipa Brent u izveštajnom periodu iznosila 64,9 dolara po barelu, što je 63 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom prošle godine.

Neto dobit NIS Grupe za prvih šest meseci 2021. godine iznosi 6,08 milijardi dinara, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada je u istom vremenskom periodu zabeležen gubitak od 10,2 milijarde dinara.

NIS je nastavio i da doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje – u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ potpisani su sporazumi sa 12 lokalnih samouprava širom Srbije koji imaju za cilj realizaciju ekoloških projekata u koje će NIS uložiti 107,5 miliona dinara.